Jump to content
The Uniform Server Community
rawdata

Does Windows have a problem with Uniform server/mysql

Recommended Posts

Hi,

 

I'm working on localhost with Joomla 1.5.22 using Mona 4.3 on a XP SP3 machine.

I'm trying to access my site and get the following from MySQL:

 

"Cannot start server Port 3306 in use by another server."

 

Uniform server says it is started but My Sql isn't.

One green the other red.

 

I look into Task Manager PID and find apache.exe on port 3116

mysqld-opt.exe is running on port 2600

 

there is absolutely nothing listed for port 3306

when I press "test" on Uniform server panel it says

"Your Apache server port is: 80

SSL not enabled. Port 443 is free to use.

Unable to run MySql another server is using port 3306"

 

Again, Task PID manager does not list anything being on port 3306

 

I shut down apache (now 2 red buttons) and try deleting the entire installation via unlocker

Unlocker says there are 3 instances of mysqld-opt.exe running two on port 2600, the other on the error log

 

What is going on here?

 

Is there something left over from a delete, like in C:\Windows?

Somehow I get the feeling that there is residue from previous installs that could make any future install problematic.

 

Help in finding a solution to this nagging problem would be greatly appreciated.

I'd be happy to produce more info if needed, I have copies of log files, php.ini which shows a lot of uncommented stuff that has no values attached.

 

 

Thanks for reading

 

R

Share this post


Link to post
Share on other sites

The so-called "port" is that number just behind the ":" when you run "netstat -nap tcp" from a command line prompt, so check for ":3306" (better ":3306 ") for sure ...

 

In your "Task Manager", "PID" is something rather "Process Id" than "port" number, but that "mysqld-opt.exe" is in fact the "MySQL" you should expect ...

 

Simple test: check if "mysqld-opt.exe" is running just after restarting your XP SP3 box, otherwise ...

 

Hi,

 

I'm working on localhost with Joomla 1.5.22 using Mona 4.3 on a XP SP3 machine.

I'm trying to access my site and get the following from MySQL:

 

"Cannot start server Port 3306 in use by another server."

 

Uniform server says it is started but My Sql isn't.

One green the other red.

 

I look into Task Manager PID and find apache.exe on port 3116

mysqld-opt.exe is running on port 2600

 

there is absolutely nothing listed for port 3306

when I press "test" on Uniform server panel it says

"Your Apache server port is: 80

SSL not enabled. Port 443 is free to use.

Unable to run MySql another server is using port 3306"

 

Again, Task PID manager does not list anything being on port 3306

 

I shut down apache (now 2 red buttons) and try deleting the entire installation via unlocker

Unlocker says there are 3 instances of mysqld-opt.exe running two on port 2600, the other on the error log

 

What is going on here?

 

Is there something left over from a delete, like in C:\Windows?

Somehow I get the feeling that there is residue from previous installs that could make any future install problematic.

 

Help in finding a solution to this nagging problem would be greatly appreciated.

I'd be happy to produce more info if needed, I have copies of log files, php.ini which shows a lot of uncommented stuff that has no values attached.

Thanks for reading

 

R

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Shyokou Ouyou

 

Thanks for responding, I'll look at the issue you raised here. I looked into my Firewall and deleted all related entries, re-installed checked out how to make firewall rules and I'm hoping this will solve at least part of the problem. Also my Uniserver installation was not exemplary, I did a better job this time.

 

 

TY much

 

R

 

 

The so-called "port" is that number just behind the ":" when you run "netstat -nap tcp" from a command line prompt, so check for ":3306" (better ":3306 ") for sure ...

 

In your "Task Manager", "PID" is something rather "Process Id" than "port" number, but that "mysqld-opt.exe" is in fact the "MySQL" you should expect ...

 

Simple test: check if "mysqld-opt.exe" is running just after restarting your XP SP3 box, otherwise ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...